• Wpisów: 234
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 22:40
  • Licznik odwiedzin: 8 390 / 2146 dni
 
nicolusia
 
Wiele osób stara się w wybierać nabiał 0%. Produkty takie stały się bardzo popularne. Spotkałam się nawet z tym, że niektórzy dietetycy również zalecają nabiał 0% (sic!). Tłumaczą to ograniczaniem kwasów tłuszczowych nasyconych. Ale nie biorą pod uwagę tego, że wśród kwasów nasyconych występujących w nabiale (ale również w jajach) znajduje się również CLA. Jest to kwas tłuszczowy trans, ale zupełnie o innych właściwościach, niż te tłuszcze TRANS, które powstają w skutek utwardzania olejów roślinnych lub ich spaleniu. CLA jest nam bardzo przydatny!


W żywieniu człowieka głównym źródłem CLA są mleko i jego przetwory.

 

CLA ma działanie m.in.:
przecinowotworowe,
przeciwrodnikowe. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników. Czyli ma dziełanie równieć przeciwzapalne.
przeciwmiażdżycowe oraz działa ochronnie na układ krążenia
obniża zawartość trójglicerydów oraz frakcji LDL (zły cholesterol)
pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała,
pomocny przy zwiększaniu masy mięśniowej

 

 


Jak widzisz, spożywanie jogurtów, mleka, czy serów 0% nie koniecznie może wpływać na redukcję masy ciała.

Nie możesz dodać komentarza.