• Wpisów: 234
  • Średnio co: 8 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 22:40
  • Licznik odwiedzin: 7 993 / 2027 dni
 
nicolusia
 
Jesz owsiankę na śniadanie? Ta zwykła, klasyczna, zrobiona w domu jest świetną zdrową opcją na energetyczne śniadanie.

ALE!! Gotowe owsianki, płatki owsiane w jednorazowych opakowaniach czy „klasyczna” owsianka na sklepowych półkach są jednym z najgorszych wyborów śniadaniowych.

 

 

 

Spojrzałam na skład owsianki Nesvita, Fitella oraz Kupiec „Coś na ząb”.

W zależności od smaku, znajdują się tam takie składniki:
cukier – już na drugim miejscu po płatkach owsianych. Znaczy to, że cukier jest drugim z dominujących składników. Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego to nie jest dobrze....
syrop glukozowo – fruktozowy – jeszcze gorsza opcja niż sam cukier...
tłuszcz roślinny – po co w ogóle dodawać go do owsianki?!
Skrobia ziemniaczana modyfikowana
Maltodekstryna – emulgator, spulchniacz i stabilizator
lecytyna sojowa – emulgator
aromaty identyczne z naturalnymi.

 


Natomiast w gotowej owsiance dostępnej w lodówkach:

Owsianka stanowi tylko 6% produktu, reszta to:
mleko pasteryzowane
cukier
sól
jaja w proszku
mączka chleba świetojańskiego – substancja zagęszczająca
karagen – stabilizator

Taka owsianka nie dostarczy nam niezbędnych składników, ale za to podniesie bardzo poziom cukru we krwi, przez co trzustka wydzieli dużą ilość insuliny i doprowadzi do hipoglikemii. Stajemy się śpiący, nie możemy się skupić i.... znów jesteśmy głodni. Owsianki „instant” są przygotowywane w bardzo wysokich temperaturach, przez co są pozbawione ważnych witamin i minerałów.

 

 

Zamiast kupnej wersji, przygotujmy swoją!!

 

 

Moja wersja ma:

- płatki owsiane
- otręby owsiane
- otręby żytnie
- otręby pszenne
- zarodki przenne
- siemię lniane
- orzechy
- owoc
- stevia,

To wszystko zalane jogurtem – PYCHA!

 

 

 

A jakie są Wasze opcje na poranną owsiankę?

Nie możesz dodać komentarza.